Första medlemsmötet 2018 med föredrag

Hej medlemmar och andra nyfikna :)!

God fortsättning och hoppas alla har det bra!

Nästa medlemsmöte kommer äga rum den 30 januari i Ekholmen, kl 18:00. Detta möte kommer vi ha ett föredrag om WSPR (Weak Signal Propagation Reporter).
Mer information från Mikael Dahlgren kommer här:

Presentation – WSPR (Weak Signal Propagation Reporter)
– vad är det och hur använder man det

WSPR är en digital transmissionsmetod som med låg effekt kan nå betydligt längre än t.ex. CW – eller vad sägs om att nå Sydeuropa på ca 1w eller Australien på ca 5w. Vidare behövs inte någon person att kommunicera med för att testa vågutbredning och antennsystem, WSPR är nämligen inte bara en modulationsmetod utan har även en webbtjänst kopplad till sig så att du enkelt kan se var och hur långt du når.

Ovan ses två olika exempel från denna webbtjänst – en karta med resultatet av svar efter ca 10 minuter på 20m bandet och några exempel på kontakter där signalstyrkan hos mottagaren (SNR i dBm) och använd effekt (Pwr i Watt) framgår. Antennen som är använd är ca 20m ändmatad tråd som ligger i en häck.

Under medlemsmötet presenterar vi hur tekniken fungerar, varför den når så långt och är så enkel att använda.

Hjärtligt välkommen!

Detta hälsar alltså Mikael.

Ha det bäst så hörs och syns vi!
Kasper